Foto-expositie

IJlst Houtstad

Van 1 juni tot 1 november 2010 is in het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt een nieuwe deelexpositie te bezichtigen, welke is gewijd aan het thema ‘IJlst Houtstad’.
In woord en beeld wordt getoond op welke wijze in vroegere eeuwen hout werd gekapt en vervoerd vanuit de bossen naar de rivieren. Over het water werden de stammen in vlotten en later per schip naar hun eindbestemming gebracht.

Veel hout werd vroeger gebruikt voor de bouw van huizen en vooral voor de bouw van schepen. Ons eigen land kon de gevraagde hoeveelheden niet leveren; veel hout geïmporteerd vanuit Duitsland en de Scandinavische landen.

De expositie spitst zich toe op de verwerking van hout in IJlst. Hier werden op een drietal houtzaagmolens de stammen verzaagd tot planken en balken. De plaatselijke werven, mastenmakerijen, kuipmakerijen etc. verwerkten het hout vervolgens weer in hun producten.

Ook Nooitgedagt was een grootverbruiker van hout, dat rechtstreeks door het bedrijf werd geïmporteerd. Het hout werd verwerkt in de houten schaatsen, houten gereedschappen en houten speelgoed, waaraan het bedrijf zijn naamsbekendheid ontleent.

De expositie laat de houtverwerking zien van de kap tot het eindproduct.

Gerelateerde berichten

U kunt geen reactie plaatsen.