IJlst, stad van schaatsenmakers

Nieuwe expositie in het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt

Van 29 april 2011 tot 1 mei 2012 is in het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt te IJlst een deelexpositie te bezichtigen, welke is gewijd aan het thema ” IJlst, stad van schaatsenmakers.”

Nooitgedagt was voorheen de grootste schaatsenfabrikant van IJlst. Frisia was echter de laatste IJlster schaatsenfabrikant. Minder bekend is, dat IJlst in de loop der jaren niet minder dan 24 schaatsenmakers telde, groot en klein. De IJlster schaats was niet alleen in Friesland, maar in het hele land bekend om zijn voortreffelijke kwaliteit. IJlst was niet voor niets, samen met Warga, de bakermat van de Friese schaatsen.

De nieuwe deelexpositie verhaalt over al deze schaatsenmakers. Het laat ook hun producten zien zoals uiteraard schaatsen, soms nog uit de negentiende eeuw. Ook schaatsdozen, reclame-uitingen etc. worden getoond.

Deze expositie toont de IJlster schaatsenmakerij in al zijn facetten en maakt duidelijk waarom IJlst uitgroeide tot schaatsenmakersstad. Bovendien is in het Doe- en Kijkcentrum gratis een plattegrond beschikbaar met een schaatsenmakersroute door het oude stadscentrum. Aan de hand van de verklarende tekst kunnen bezoekers in het unieke Oud-IJlst langs de plaatsen wandelen, waar vroeger deze schaatsenmakers gevestigd waren.

Gerelateerde berichten

U kunt geen reactie plaatsen.