Zaterdag 11 mei 2013 veel te beleven in Ijlst

 

Zaterdag 11 mei is een bezoek aan museum Nooitgedagt IJlst meer dan de moeite waard! Naast de nieuwe tentoonstelling over de vroegere Houthandel en Scheepsbouw is er nog veel meer te beleven in IJlst en zijn omgeving!

VVV Zuidwest Friesland meld het volgende:

Tijdens de jaarlijkse Nationale Molendag van zaterdag 11 mei zal het bij houtzaagmolen “De Rat” in IJlst, Korenmolen “’t Lam” en houtzaagmolen de Jager in Woudsend en ’t Dorismooltsje Oudega(w) bruisen van de activiteiten. De Molens zullen er weer prachtig bijstaan en de molenaars willen u graag de typische molensfeer laten proeven.

Houtzaagmolen de Rat in IJlst: Varen met diverse schepen.

Zoals u van De Rat gewend bent, zijn er ook dit jaar weer tal van activiteiten georganiseerd voor de bezoekers van de Rat. Dit jaar zijn er diverse schepen die vanaf de molen gratis vaartochtjes maken met molenbezoekers:

De Houten bok van IJlst vaart met gasten net als de molenpraam en de melkskou- die zomers ook worden gebruikt bij de VVV stadswandeling en speciale rondvaarten door IJlst.

Johannes Hobma ligt met zijn originele skûtsje in de kolk van Houtzaagmolen De Rat afgemeerd voor korte zeiltochtjes op de Geeuw en dit jaar is ook het IJlster stoomschip Ald Fryslan de gehele dag present voor vaarttochtjes in en rond IJlst. Naast de schepen zijn ook Ekke Atsma en Wopke Huitema met hun Friese paarden bij de molen aanwezig voor korte rondritten door het centrum van IJlst.

Voor wie overdag andere drukte heeft bestaat er ook de mogelijkheid om de De Rat ’s avonds te bezoeken. Als de wind het toelaat zullen de molenaars tot 24.00 uur doorzagen.

Al deze activiteiten op Houtzaagmolen De Rat zijn deze dag geheel gratis!

Korenmolen ’t Lam en Houtzaagmolen de Jager in Woudsend:

U bent 11 mei in Woudsend van 10.00 uur – 17.00 uur van harte welkom op beide molens. Vooral nu de molendag in het hemelvaartweekend valt worden er in Woudsend veel watersportgasten verwacht. Korenmolen ’t Lam is de gehele dag in vol bedrijf om graan te malen. Aan de kade wordt er- waar de wind het toelaat – de gehele dag aan boomstammen gezaagd bij Houtzaagmolen de Jager.

 

Ook ’t Dorismooltsje in Oudega(W) draait op molendag: 

Ook ’t Dorismooltsje in Oudega(SWF) en de poldermolen in Oppenhuizen zijn op nationale molendag volop in bedrijf. Dit jaar zal  ’t Dorismooltsje aan de Oudegaaster Brekken van 10.00 uur tot 17.00 uur volop water uit de polder malen. Zeer veel gasten komen fietsend over het Brekkenpaed een bezoek brengen aan de watermalende poldermolen.

De Terpensmolen nabij De Rat aan de Geeuw zal natuurlijk ook draaien.

De kleine spinnekopmolen van De stichting Fryske mole zal door de molenaars van De rat in vol bedrijf zijn.

 

U bent hartelijk welkom op de molens:

De molenaars van IJlst, Woudsend, Oudega(SWF)  nodigen u uit om op Nationale molendag een kijkje te komen nemen op 1 of meerdere molens.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Simon Jellema van Houtzaagmolen De Rat, Sneekerpad 18, 8651 NE IJlst.

Tel: 06-21617540.

Of Robert Toussaint op de VVV in Heeg: Tel: 0515-442464.

Tot zover VVV Zuidwest Friesland.

Oldtimers

Als u zaterdag 11 mei vroeg op pad gaat kunt u in de vroege morgen vanaf kwart over zeven tot kwart voor tien de doortocht van de Elfsteden oldtimer rally meemaken. U ziet de hele auto historie letterlijk aan u voorbijgaan.

Het voordeel van vroeg zijn is dat u alles van heel dichtbij kan volgen.

Kortom………

Bezoek aan IJlst biedt op 11 mei alle ingrediënten voor een welbestede dag !

 

Gerelateerde berichten

U kunt geen reactie plaatsen.